top of page
Logo Kunstroute 11a (2).jpg
Route-kaart

Komt dat zien!

zondag 5 september  12.00-17.00uur

Centraal punt: Huize Vredenburg

Kies daar je eigen kunstroute!

....te voet, met de fiets, met de auto....

ga op pad en kom kijken

Met dank aan:

Logo SSCW (002).jpg

Heeft u nog vragen over de Kunstroute Westervoort?

Bel met Marieke Laverman 06 250 737 23

of met Alies Vermeulen 06 284 634 31

Ewout Vis

Ewout Vis - glaskunst - Hessepas 12

Florem et Art

Marjon Meulenbrugge-Heijnen - Vormgever Natuurlijke Materialen

 

Marjon maakt objecten met de puurheid , eenvoud en schoonheid die natuurlijke materialen in zich hebben.

Door de enorme verscheidenheid aan natuurlijk materiaal is ook haar werk heel divers; qua ondergrond, materiaalgebruik en afmeting. Het kan een wandobject zijn en zeker ook losstaande objecten, al dan niet op een sokkel.

Een natuurlijk kunstobject van Marjon kan uit 1 type materiaal, bv. blad of schors bestaan, maar het kunnen er ook talloze zijn.

Bij deze expositie is eigen werk te zien. Ze werkt ook in opdracht en maakt Natural Art passend bij de opdrachtgever en het interieur, zowel voor bedrijven als particulieren.

Tijdens de expositie laat Marjon ook zien hoe een klein kunstwerkje gemaakt kan worden van enkele mooie materialen, en dat mag je “natuurlijk” ook zelf proberen in een miniworkshop.

Alies Vermeulen

Alies Vermeulen - papier op canvas - Swarte Dreef 29

Ik maak vooral collages van gezichten van vrouwen. Ik laat mij door de foto inspireren en kijk naar de uitstraling ervan. Vervolgens zoek ik er afbeeldingen bij die de uitstraling versterken, lettend op kleur en compositie. Het geheel moet in balans zijn. Met de juiste achtergrondkleur(en) komt de collage echt tot leven.

 

De serie waar ik nu mee bezig ben heet ‘Maskers’. Bewust of onbewust dragen we allemaal maskers in verschillende situaties. Al kijkend naar de collages, kunnen hierover interessante gesprekken ontstaan. Gewoon van de kleuren en vormen genieten is natuurlijk ook prima.

 

Tijdens de expositie kunnen bezoekers meewerken aan een collage.

Aan het eind van de dag wordt er een foto van gemaakt die op mijn website wordt geplaatst.

Riet van Rossum - keramiek - Goltackers 98

Tussen Rijn en IJssel doet Riet van Rossum inspiratie op voor haar keramisch werk: al wandelend, juttend en roeiend. Haar werk bestaat uit beelden en gebruiksvoorwerpen en is kleurrijk, energiek en speels. Werk waar je als kijker vrolijk van wordt.

De beelden zijn realistisch, maar tot hun essentie teruggebracht. In al hun eenvoud hebben ze een krachtige uitstraling.De gebruiksvoorwerpen - zoals schalen, vazen, borden en mokken - hebben geometrische en grafische kenmerken. Hierin zijn invloeden van de jaren 60  herkenbaar.

Rie van Rossum

Mendy Tiemissen - Foto-art - Dorpstraat 16


Tientallen beelden verwerk ik in mijn krachtige, eigentijdse en vaak surrealistische foto-art composities. Inspiratie haal ik uit mensen, architectuur, culturen, natuur, typografie en kunst. Compositie, contrast, kleurgebruik en sfeer spelen hierbij een belangrijke rol.

Mijn foto-art werken worden op fotomateriaal afgedrukt, gefixeerd op een achterwand van 3 mm dibond en verzegeld met 3 mm acrylglas.

Mendy Tiemissen

Marieke Laverman - Schilderijen - Goltackers 85

Hoewel Marieke Laverman ook geniet van de directe effecten van tekenen, vindt ze haar inspiratie vooral in kleurvlekken en -vlakken. Van de ene vlek groeit vanzelf een andere, en nog een. Ze reageert graag op beweging, lichtval en illusie. Marieke vindt het heerlijk om in haar werk geen vaste grond, geen afgebakende ruimte te hebben. Dat vindt ze niet eng, het geeft juist bewegingsvrijheid en de ruimte om alle kanten op te gaan. Vaak komt er zo beweging in het schilderij, passend bij planten die ruimte zoeken. Het willen doorgroeien, soms ook een beetje woekeren.

 

Misschien dat juist daarom haar onderwerpen dicht bij organische vormen liggen: bloemen, bomen, de natuurlijk omgeving. De heldere kleurenpracht van bloemen en bladeren zetten haar aan tot schilderen, meestal in olieverf of aquarel.

In haar atelier geeft ze schilder-, tekenles en kunsthistorische lezingen.

Marieke Laverman

Paul Haans/Sascha Wensveen - film - Trefcentrum, Dorpstraat 102

Wij, Paul Haans en Sascha Wensveen, zijn 2 filmmakers uit Westervoort en zijn gespecialiseerd in het vertellen van verhalen door middel van film. Met o.a. commerciële producties onder de naam Koffie Break Video's, waarbij we op een unieke en ludieke manier jouw (bedrijfs)verhaal in beeld brengen en korte (fictie)films, zoals Gabriël. Een eigen verhaal, vormgegeven van concept tot productie.   

Gabriël is een korte film en onderdeel van een app die is ontwikkeld in het kader van 75 jaar vrijheid. Je wordt via deze app meegenomen in verhalen, gebeurtenissen en informatie uit de tijd toen vrijheid niet vanzelfsprekend was.

Het verhaal speelt zich af in het begin van 1945. Jacob is een 12-jarige Joodse jongen die ondergedoken zit met zijn zus Anna en oom Herbert in een kelder in een verlaten dorp in de Liemers, waar boven hun hoofden hevig gevochten wordt om de vrijheid van Nederland. Op een dag ziet Jacob boven de grond een zwaargewonde jonge Duitse soldaat die zich omkleedt tot een Canadese soldaat, in een wanhoopspoging uit handen van de geallieerden te blijven. Als de soldaat bewusteloos neervalt, besluit Jacob om hem te helpen en neemt hem mee de schuilkelder in, zonder zijn zus en oom te vertellen wie de soldaat werkelijk is. Duur: 13 minuten Starttijden tijdens de Kunstroute: 12.30 uur - 13.30 uur - 14.30 uur - 15.30 uur - 16.30 uur.  

 

Kijk voor meer informatie over Gabriël en Vrijheid in de Liemers op: www.vrijheidindeliemers.nl

Paul & Sascha

Lidy Röling - quilts - Klapstraat 196

 

Op ons adres is verschillend werk te zien, zowel binnen als buiten.

 - traditionele quilts op groot formaat, bij goed weer verspreid over de hele tuin,

 - vrijer werk,zgn. art quilts, in het atelier.

Lidy Röling

Joke Koot - brons/steen - Werenfriedkerk Dorpstraat 61

Ik maak beelden van brons en steen, vaak in combinatie.

 

Ik gebruik soms natuurlijke materialen om in brons te gieten. Ook menselijke figuren , intiem of acrobatisch maak ik in mijn eigen stijl.

Ik maak ook sieraden van Fimo klei. 

Joke Koot

beeldjes

sieraden

Ina Janssen - keramiek -Goltackers 85

 

Het werk dat Ina maakt is van chamotteklei en geboetseerd uit delen en platen, soms werkt ze ook uit een stuk klei en holt ze het uit. Als de vorm klaar is, laat ze het langzaam drogen, bakt het werk op 1000 graden Celsius in een elektrische oven, waarna ze het werk glazuurt.

Het Raku werk wordt na het glazuren in een buitenoven op 1000 graden Celsius gestookt en direct daarna in zaagsel gelegd. Door de temperatuurschok craqueleert het werk. De rook die is ontstaan maakt de ongeglazuurde delen zwart tot grijs.

Ina Janssen

Jan Berends - glaswerk - Lionderstuk 3

 

Ik maak verschillende soorten glasbewerkingen : glas in lood – brandschilderen-fusen- Tiffany.

Jan Berends

Anna Gerlach - schilderijen - ‘t Kleefse 47

Ik maak over het algemeen vrije kopieën van schilderijen die mij inspireren van verschillende kunstenaars, dat kan oud vlaams zijn (Breugel winterlandschappen) of modern, schilders zoals Modigliani, Klee, Soutine, de Staël.

Anna Gerlach
Theo Röling

Theo Röling - foto’s/beelden - Klapstraat 196

Op ons adres is zowel binnen als buiten verschillend werk te zien.

- geboetseerde portretten, buiten onder een afdak (zie foto)

- door de hele tuin een opstelling van allerlei beelden van steen ,brons en keramiek

- in het atelier foto's , in samenhang met de daar aanwezige quilts

- achter de ramen van het woonhuis: foto's van klei, zand en water.

Miriam Harten

Miriam Harten - schilderijen, acryl op doeken -  Werenfriedkerk, Dorpstraat 61

Wandelkracht, Botlekfik, Westervoort aan Zee, Vuurtornado.

“Voor mij is de titel de helft van het schilderij.” zegt Miriam Harten. In samengestelde, kleurrijke doeken, waarvan de onderdelen zelfstandig ook het bekijken waard zijn, vertelt zij haar verhalen die gaan over klimaatverandering, geloof, en lichamelijke veranderingen.

“Heb je er je eigen gedachten bij, dan zijn die ook waardevol, ieder heeft zijn eigen verhaal. Vertel maar.”

Alle werken zijn te koop, prijs op aanvraag.  Tijdens de expositie zal Miriam tekeningen maken in tekenboekjes. 

Jacqueline de Keijzer - glaskunstwerk - De Grote Pol 37

Ik maak onder de naam KEIZERGOED kunstwerkjes op sieraadformaat.

Om het glas te smelten (fusie) maak ik gebruik van een HotPot. Een klein keramisch oventje wat in de magnetron gaat. Het geeft mij de vrijheid om zelf te bepalen wanneer het glaswerk klaar is... Of juist nog even het glas door te fusen.

Doordat er geen temperatuurbeheersing in de HotPot aanwezig is het zaak om het proces in de gaten te houden. Hierdoor is ieder sieraad uniek. Tijdens bezoeken op kunst- en handgemaakte markten hoor ik dat mijn kleurgebruik en de vormen zich onderscheiden van wat men eerder gezien heeft. Dat maakt me gelukkig.

Jacqueline de Keijzer
Marijke Scheepstra

Marijke Scheepstra - weefwerk -  Kloosterdreef 16

Al vroeg ging mijn belangstelling uit naar textiele lapjes, maar naarmate de pensioen leeftijd in zicht kwam werden de lapjes, zelf geweven exemplaren. Een weefgetouw kwam in huis en het beleven van kleurcombinaties en de mogelijkheden die een getouw biedt ,werden enthousiast gebruikt om verdere te experimenteren.

Mijn weefsels worden op het getouw versterkt met een koper draad of ander soort stevig stijf materiaal.Als de geweven lap van het getouw komt, dan begint de creativiteit. Vormen, draaien, vouwen, alles is mogelijk.

Het ambacht combineren met mijn eigenheden is voor mij de grote uitdaging.

Marijke Jochijms

Marijke Jochijms - weefwerk - Mosterdhof 320

Ik werk met allerlei materialen zoals katoen, linnen, wol, maar ben ook  vaak op zoek naar nieuwe materialen om te verwerken in mijn weefwerk. Zo heb ik gewerkt met foto's, papier, cassetteband ,spijkers en boomschors. Ik werk zowel  twee - als driedimensionaal. Naast het kunstzinnige werk vind ik het ook heerlijk om gewoon in het ritme van het weven te komen en bijv mooi gekleurde sjaals te weven.

Ik ben lid van weefcollectief Metamorfose ( www.weefcollectiefmetamorfose.nl) en van de landelijk vereniging Weefnetwerk ( www.weefnetwerk.nl. Ik heb meegewerkt aan verschillende exposities , regionaal en landelijk.

Verder was ik 20 jaar verbonden als docent aan Karmijn ( vakopleiding weven voor mensen met een beperking) en daarnaast heb ik ruim 15 jaar de weefgroep in het Nederlands Openluchtmuseum begeleidt.

Jan van Hekke

Jan van Hekke - schilderijen - de Verzameling

Abstracte olieverfschilderijen, tekeningen, werken op koperplaat en gemengde technieken.

De werken zijn te zien in De Verzameling, Brouwerslaan 1A te Westervoort.

Mijn atelier is gevestigd in Angerlo, Dorpstraat 99. Bezoek aldaar gaat op afspraak.

Fred Knippen

Fred Knippen - collage - Werenfriedkerk - Dorpstraat 61

 

Het werk van Fred Knippen heeft een meditatieve en monumentale uitstraling, het manifesteert zich door “minder is meer” en zo ontstaat er een rijke soberheid.

Heman Bolsius

Herman Bolsius - tekeningen - De Janswei 4


Herman maakt klein formaat tekeningen met zwarte pen of met kleurstift. Abstract symbolisch patronen structuren.

An Moonen

An Moonen - Antieke Quilts - Werenfriedkerk - Dorpstraat 61

 

An Moonen ,voormalig conservator textiel in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem, antiek textiel deskundige, onderzoek gedaan en gepubliceerd over de Geschiedenis van Nederlandse  Quilts, nu collectioneur van Antiek textiel.

bottom of page