Open Monumentendag 2015 in Heesch


Ik ben weer eens aanwezig op een Open Monumentendag! Was dat vroeger vanwege mijn werk als erfgoeddeskundige, dit jaar in mijn hoedanigheid als schilder. Wél met een historische inslag, natuurlijk.

Samen met Christianne Derikx sta ik zondag 13 september van 11.00-17.00 uur bij kasteel de Berkt in Heesch, gemeente Bernheze. Het thema van de Open Monumentendag is "Kunst en Ambacht".

Christianne oefent het ambacht uit van imker en laat zien hoe dit in zijn werk gaat. Ik laat zien hoe de honing en de bijenwas al in vroeger tijden ook door de kunstschilder werd gebruikt. Honing vormde een ingrediënt bij de fabricage van aquarelverf. De bijenwas werd gebruikt op warme wijze in de encaustiek en op koude wijze in combinatie met olieverf. Ik neem verf mee en laat de verschillen zien tussen aquarelverf met en zonder honing. Van de bijenwas laat ik vooral een toepassing van de koude methode zien, zoals die ook door Kirchner en de Ploeg-schilders werd gebruikt in het begin van de 20ste eeuw.

Meer informatie via: www.mooiheesch.nl/agenda/39331/o_m_d_landgoed_de_berkt


1 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven