de Klassieke Verbinding, Veendam-Riga

12 juni - 5 september: De Klassieke Verbinding , het Koloniaal Museum in Veendam:

In de 19de eeuw kwam meer dan 60% van de Nederlandse zeegaande vloot uit de provincie Groningen. Van die vloot kwam het merendeel van de schepen uit plaatsen als Sappemeer, Zuidbroek, Veendam-Wildervank en Oude- en Nieuwe Pekela. Aan deze bloeiperiode van de zeevaart herinneren nog de meegebrachte Oostzeelepels, sieraden, serviesgoed en scheepsportretten, maar de zeevaart bracht ook nieuwe ideeën. Immers wie verre reizen doet kan veel verhalen. De verhalen vormen een klassieke verbinding.


Negentien alumni van de Klassieke Academie in Groningen hebben zich verdiept in de handelsbetrekkingen over zee en de culturele verbinding tussen Groningen en de Letse hoofdstad Riga. Ruim 70 kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken zijn het schitterende resultaat. Het zeer diverse palet aan kunstwerken vertelt het boeiende verhaal van het veen, van de zeevaart tussen de Veenkoloniën en de Baltische staten en de wijze waarop inwoners en zeevarenden de betrekkingen tussen beide landen hebben ervaren.


De expositie krijgt na afloop een nieuw podium in het Mencendorfa Nams Museum in Riga en de expositie daar duurt van 1 oktober a.s. t/m 9 januari 2022.

9 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven